Laatste Nieuws / Dag 35

Zaterdag 23 Oktober 2021

Overdruk in een magmakamer

De hele magmakamer lijkt op een oververhitte, enorme snelkookpan. De druk moet 100 tot 400 keer hoger zijn dan de luchtdruk. Alleen dan kan magma door het aardkorst boven de magmakamer breken en zijn weg naar de oppervlakte vinden. Dit zijn de aardbevingen die worden gemeten en, als de kracht daarvoor geschikt is, gevoeld.

Magma en lava zijn in principe hetzelfde, alleen op verschillende plaatsen. Magma bevindt zich in de aarde, lava bevindt zich op het aardoppervlak.

Het uitzicht op de magmakamer onder La Palma
Er zijn niet één maar twee kamers onder ons eiland. De locatie op deze IGN-grafiek werd bepaald door seismische metingen van de aardbevingen.

De dichtstbijzijnde kamer bevindt zich op een diepte van 10 tot 13 kilometer en de suppletieopslag is ongeveer 35 km diep. De kleur geeft ook informatie over de sterkte van de aardbeving. De sterke bevingen boven ML4 kwamen van 35 – 37 km diepte. In dit zijprofiel is ook de positie van de magmakamers in het zuidwestelijke deel van het eiland te zien.

De geografische locatie van de aardbevingen is ook duidelijk te zien vanaf het bovenaanzicht. In het zuiden de magmakamers en toch zo’n 8 kilometer verder naar het noorden de uitbarstingsplaats.

Hoe ontstaat magma?
Magma ontstaat wanneer silicaatmateriaal onder extreme druk en hitte in de aardkorst smelt en op een andere manier wordt gekristalliseerd of getextureerd door afkoeling en stolling onder of boven de grond.

Magma komt niet uit de hel of het binnenste van de aarde. Het ontstaat onder de aardmantel of de aardkorst op een diepte van 100-200 kilometer onder extreme druk en hitte. Naarmate het stijgt, verliest het gas en neemt de druk af. Magma verandert van een dikke pulp in een meer vloeibare toestand en verschijnt dan op een gegeven moment als lava op het aardoppervlak.

10.50 uur – IGN-aankondiging – Sinds het laatste communiqué zijn 134 aardbevingen gelokaliseerd in het gebied dat is getroffen door de vulkanische reactivering van Cumbre Vieja, 18 van deze aardbevingen werden gevoeld door de bevolking, met de maximale intensiteit van 4 in epicentrale zone IV (EMS98 ) leggen.

De maximale kracht van de beving vandaag om 07:28 uur (UTC) was 4,3 mbLg op een diepte van 36 km. 12 aardbevingen vonden plaats op een diepte van ongeveer 30 km, de resterende hypocentra van die tijd bevinden zich op een ondiepere diepte, ongeveer 12 km. Het vulkanische tremorsignaal handhaaft een hoge gemiddelde amplitude zonder versterkingspulsen. De kolomhoogte gemeten om 08:00 UTC wordt geschat op 3.000 m.

11.05 uur – Om 8.28 uur weer een ML4.3-beving vanaf een diepte van 36 km onder Mazo.

12.40 uur – Een deel van de hoofdkegel van de vulkaan is zaterdagochtend ingestort, volgens het vulkanologisch instituut van de Canarische Eilanden (Involcan). In termen van luchtkwaliteit liggen de SO2-waarden (zwaveldioxide) onder de grenswaarden die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en werden gisteren vrijdag pas overschreden in PM10-deeltjes als gevolg van de asbewegingen in de stations Santa Cruz de La Palma en Los Llanos de Aridane.

Tips om te volgen!

Vulcanes de Canarias, interessante informatie over de vulkaan op La Palma, hoe en wat er gemeten wordt, etc.

https://www.volcanesdecanarias.org/vigilancia-la-palma-recursos-esenciales/

De GUAYOTAS zijn informatieve wekelijkse grafieken met betrekking tot de monitoring van vulkanische activiteit op de Canarische Eilanden; de enige vulkanisch actieve regio van het nationale grondgebied met vulkanisch risico.

https://www.involcan.org/guayota/

Volcanes y Ciencia

https://www.facebook.com/VolcanesyCienciaHoy

Video´s van Ticom soluciones

https://www.facebook.com/martin.leonacosta

I Love the World

https://www.facebook.com/themustoftheworld/

Laatste filmpjes

Blog Siepko Oceaanzicht.nl

Livefeed TV Canarias

Informatie IGME – Vulkaanuitbarsting La Palma

    No feed items found.

Copernicus EMSR546: Laatste kaarten

Youtube kanaal van Pedro Suárez / x-y.es

    No feed items found.

Nieuwsfeed IGN Canarias

    No feed items found.

IGN Canarias Laatste aardbevingen

    No feed items found.

Twitter

Voor als je op twitter zit zijn er een aantal interessanter twitteraars om te volgen